Astăzi împlinește 77 de ani, românul care a avut curajul să negocieze cu Ceaușescu oprirea colectivizării în Bucovina!

0
2758
views
Sursă:Carpatis.ro

Ne apropiem de centenar și acum mai mult ca niciodată, România are nevoie de repere umane puternice care să fie luate ca model de noile generații.

Haideți să vedem la început din ce sânge a fost plămădit acest personaj special (PRODUS de BUCOVINA)  în istoria ultimului secol și să-i vedem faptele.

Un strămoș de-al sărbătoritului, a fost cel mai mai mare lingvist al Poloniei (origine polono/spaniolă/română). Unchiul acestuia, colonel fiind la acea vreme în Armata Română,  a condus militarii ce au păzit trenul care transporta tezaurul Poloniei în cel de al doilea război mondial de la Iași la București.

Și acum să vedem povestea opririi colectivizării Bucovinei spusă (într-un document cu extrase din stenogramele momentului de care dispun și eu astăzi) de către Petre Gigea Gorun, fost consilier prezidențial al disctatorului comunist (unii îi spun și patriot) Nicolae Ceaușescu, Ministru de Finanțe și Ambasador în Franța:

Eroul nostru sărbătorit astăzi în aerul liber al munților de peste o mie de oieri la Festivalul de la Cormaia de lângă Sângiorz Băi (la care vă invit să participați dacă veți putea), este autorul cărții Viitor în Carpați (printre altele) scrisă în 1997. Este un om care și-a dedicat 50 de ani din viață pentru soarta oamenilor din Munții Carpați.

Demersul la Ceaușescu din 1979 a plecat de la ideile cuprinse în această carte, care a ajuns în mâna lui Adrian Păunescu, la care sărbătoritul nostru de astăzi i-a cerut sprijinul pentru o întrevedere cu președintele comunist al României. În acel moment era decisă inițierea ultimei campanii de colectivizare din Munții Carpați, (Emil Bobu era promotorul și responsabilul acestei acțiuni distructive), Bucovina rămânând ultima regiune montană care scăpase de urgia colectivizării.

Când spui colectivizare comunistă a unei regiuni spui sărăcie, foamete, pierdere de identitate, deportări în Bărăgan, Canal, Deltă,  etc..

Adrian Păuneascu i-a cerut sprijinul lui Petre Gigea Gorun, consătean din comuna Bârca, lăsându-i un exemplar al cărții, ca să-i fie transmisă lui Ceaușescu ca argument suplimentar pentru acceptarea primirii sărbătoritului nostru de astăzi.

Paradoxul poveștii noastre este faptul că un om de munte s-a adresat la doi oameni ce proveneau din Dolj, singurul județ românesc ce nu are munți pe teritoriul său. După ce i-a dat cartea lui Ceaușescu (într-o zi de joi în 1979), acesta i-a cerut lui consilierului său Petre Gigea Gorun să-i facă o sinteză (cartea are aproape 400 de pagini) de 2-3 pagini, urmând ca eroul nostru să fie primit sâmbăta la ora 11.

Aceasta a studiat câteva zile cartea și a întocmit o sinteză numită: Notă cu privire la unele propuneri prinvind perfecționarea activităților economico-sociale ale zonelor montane…. rezultate din cartea, Viitor în Carpați de …

Nota conținea toate argumentele sociale, economice posibile extrase din carte, care se constituiau într-o argumentație de oprire a demersului colectivizării Bucovinei (cea mai bogată regiune montană astăzi din Munții Carpați, cu ferme medii de 20 de vaci). Nota scotea în evidență argumente împotriva sistematizării satelor, o acțiune care ulterior a bulversat și răvășit complet  spațiul rural românesc.

Cerea sărbătoritul nostru, ca la câmpie și deal unde coperativizarea era încheiată să se dea câte un pogon  în folosință sau proprietate, fiecărei familii.

Este bine de specificat faptul că un demers politic în acea vreme din partea unui muritor de rând care încerca să se opună fățiș politicii statului comunis era sinonimă cu închisoarea pe viață dacă nu cu lichidarea fizică pentru această îndrăzneală. Doar 3 indivizi din nomenclatura comunistă îl mai contraziceau pe Ceaușescu (fost Ministru al Agriculturii) pe tematică agricolă și doar față în față cu argumente foarte solide (Gh. Gaston Marin, Nicolae Agachi și Angelo Miculescu).

Întrevederea cu Ceaușescu trebuia să dureze maxim o oră și 30 de minute (miniștrii aveau drept la 2-3 ore de întrevedere) , după care de regulă în astfel de situații problematice intervievatul era așteptat de duba miliției și trimis în beci la răcoare. Întrevederea a durat două ore, a decurs cu bine și sărbătoritul nostru intră în birou la Petru Gigigea unde îl aștepta cu înfrigurare și Adrian Păuneascu, autorul moral al solicitării de întrevedere (în caz de eșec al întrevederii, soarta acestuia era pecetluită).

Extras din stenograma discuțiilor dintre Sărbătorit (S) și Adrian Păunescu (A.P.):

AP.Cum a fost?

Sărbătorit: A fost foarte bine… Nici nu m-am așteptat să fie așa. Emoțiile mele au dispărut după zece-cinsprezece minute. Am prins curaj și m-am dezlănțuit…. Am susținut cauza zonei montane, cu toate argumentele, istorice, geografice și reale, economice și de apărare. Ideea ca tinerii de la munte să facă armata la Vânătorii de Munte i-a plăcut…. Nu m-a aprobat în toate dar în cele mai multe cazuri da din cap sau tăcea, fără să mă contrazică.

La câteva minute după această discuție  Ceaușescu (C) ii cere lui Petre Gigea Gorun să vină în cabinet unde are loc următoarea discuție:

Ceaușescu: Știi, Doctorul acesta este o figură interesantă…. De aceea am stat mai mult de vorbă cu el. Ai avut dreptate când ai apreciat propunerile lui. Dreptate a avut și Păunescu când mi l-a recomandat… Nu i-am dat dreptate întru totul la tot ce aspus el, mai ales în legătură cu sistematizarea și proprietatea personală… El a ridicat problema, la șes să se mărească lotul personal și numărul de animale… Ori aceasta ar duce la diminuarea proprietății colective. El cunoaște bine muntele.. Are niște idei bune ce ar trebui aplicate. Iată ce trebuie să faci dumneata, ca să duci problema pănă la capăt.

P.G.G.:Vă ascult!

Ceaușescu: Să-i folosim experiența și capacitatea pe care o are doctorul. Vorbește în numele meu cu Angelo Miculescu (Ministrul Agriculturii din acea vreme și socrul lui Adrian Năstase), ca doctorul să fie cooptat în Comisia Centrală a Producătorilor Agricoli din localitățile necoperativizate…. Să fie ales în biroul de conducere și să se ocupe de zona montană… În viitor să fie invitat la toate conferințele pe țară, unde se discută probleme de agricultură… El să ia cuvântul și să împărtățească din experiența sa. Pe urmă, periodic el să ne informeze cum se desfășoară activitatea în zona montană. Unele propuneri ale lui sunt bune, altele discutabile. I-am spus și lui aici în discuție. Trebuie să ne folosim de el. Pune pasiune în ceea ce face…

Discuția a mai continuat cu Petre Gigea Gorun dar din considerente de timp ne vom opri aici cu această relatare din stenogramă.

Ce este important de reținut este faptul că Bucovina nu a mai fost colectivizată (în ciuda eforturilor lui Emil Bobu), iar astăzi ne putem bucura de tradițiile ei, care alături de Maramureșul istoric și Țara Năsăudului, reprezintă ultime zone de civilizație rurală vie din Carpații României, datorită necolectivizării acestora.

Ei bine și pentru că ori și ce poveste are un final, sărbătoritul nostru de astăzi,  are și un nume, este vorba de de Profesorul Radu Rey, printre ultimele spițe de Brâncoveni în viață (urmaș al unuia dintre copiii căsătoriți ai lui Constantin Brâncoveanu, trimiși la eșafod la Istanbul).

Să-i urăm cu toții, La Mulți Ani și viață lungă pentru a încheia misiunea divină de a salva de la depopulare Munții Carpați!

Scurtă biografie a sărbătoritului de astăzi:

“Îmi este dor de o Românie remoralizată şi prosperă”

A scris cărţi, ca «Viitor în Carpaţi» şi «Civilizaţie montană», care au avut un mare impact naţional şi internaţional. Alte lucrări, sute de articole, filme, emisiuni radio-tv, conferinţe etc. A fondat, ajutat de colaboratori devotaţi, primele instituţii consacrate zonelor de munte din ţara noastră: Comisia Zonei Montane din România (1990), Agenţia Naţională a Zonei Montane (1994), Institutul de Montanologie – Sibiu (1991), Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi – CEFIDEC Vatra Dornei (1994) şi organizaţiile neguvernamentale – Forumul Montan din România (2002), Asociaţia Naţională pentru Dezvoltare Rurală Montană – ROMONTANA (2000), Federaţia Agricultorilor de Munte – Dorna (1993).  A creat Cemontul , o bijuterie de institut ce aparține de INCE, din cadrul Academiei Române.

„Când ai un crez, trebuie să i te consacri cu totul”
De-a lungul carierei sale, a aflat că atunci când ai un crez, “un ideal constructiv şi util peren, trebuie să i te consacri cu totul, să munceşti din greu, să ai tenacitate, să devii competent şi să ai curaj să accepţi sacrificii, să nu cedezi dificultăţilor, să fii generos şi înţelegător cu cei pe care îi aduci în <visul> tău, să ai răbdare şi să ştii să dai mult pentru alţii, să nu te laşi copleşit de lucruri mărunte, să apreciezi valoarea.”

Avram Fițiu

Secretar General

Federația Națională de Agricultură Ecologică

Mai multe detalii despre tematica renașterii din cenușa uitării a satului românesc, puteți vedea pe publicația noastră  online http://www.romanianoastră.info

Cartea Savarea Fermei Țărănești se poate descărca gratuit de pe blogul meu: http://www.avramfitiu.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here