Vreți să fiți câneprenor? Mai puteți încă participa la Ziua Cânepii ce se desfășoară în acest moment la Grădina Zmeilor!

0
1112
views
Sursă:sebastianlinta/facebook

Dacă acum câțiva ani Leontina Prodan, organizatorul evenimentului Ziua Cânepii de la Grădina Zmeilor din județul Sălaj, se zbătea să explice DIICOT si altor oameni politici ignoranți, că această plantă strămoșească nu este un drog, în cadrul acestui eveniment ce se desfășoară între 4 și 6 august 2017, tematica este antreprenoriatul cănepii sau câneprenoriatul.

La eveniment participă cultivatori, procesatori, investitori, antreprenori şi dezvoltatori de produse inovative dezvoltate din cânepa românească ce au dezbătut deja vineri, 4 august, la Grădina Botanică din Jibou, pe tema antreprenoriatului în cânepă, în cadrul simpozionului “Vreau să fiu câneprenor!”
Simpozionul a fost urmat sâmbătă, 5 august, respectiv astăzi duminică, 6 august, de Festivalul Cânepii, în rezervaţia naturală Grădina Zmeilor de la Gîlgău Almaşului, unde se desfăşoară activităţi de divertisment, culturale şi educative, ateliere de lucru şi demonstrative (teatru folcloric țărănesc, teatru labirint artistic, ateliere de cusut, brodat, ţesut, jucării textile, zidărie cu cânepă), un târg al meşterilor populari autentici, întreprinzători, voluntari (circa 30)  în domeniul agriculturii, dezbateri cu oamenii satelor despre importanţa reluării culturii şi procesării celor două plante tehnice: inul şi cânepa.
Evenimentele celor trei zile fac parte din acţiunea “Ziua Cânepii” – aflată la a treia ediţie, parte a proiectului “Drumului inului şi cânepii”, de păstrare şi continuare a identităţii şi tradiţiilor noastre ancestrale.

Firul roșu al acestui eveniment este educația și antreprenoriatul (câneprenoriat) prin intermediul unor ateliere creative de realizat lucruri din cânepă (pe filozofia de la casa cânepii de la Muzeul de sub Feleac realizată în grădina lui Gheorghe Căpășan, organizatorul muzeului, imaginată de un arhitect voluntar, Bianca Palcovici).

Alături de oaia noastră Mioriță, de albină, cănepa a reprezentat al treilea element sacru  sacru al acestui popor  încercat de istorie. Dacă astăzi suntem pe ultimul loc în Europa la cultura de cânepă, ar fi bine să nu uităm că acum 27 de ani eram campioni europeni detașati la această cultură.

Am putea să redevenim ce am fost cândva, și chiar mai mult de atât, dacă:

  • vom începe să redescoperim ce am fost cândva din punct de vedere istoric, identitar, economic, social, politic!
  • vom ști să ne apărăm elementele sacre identitare;
  • ne vom lua ca indivizi soarta în mâini și vom construi comunități legate de pământ și simboluri sacre;
  • vom dezvolta o industrie țărăneacă a caselor din cânepă izolate cu lână de oaie;
  • vom dezvolta o industrie țărănească care să producă peste 14 000 de articole din cânepă (bere, pâine, material de construcții, etc…);
  • vom începe să ne îmbrăcăm în haine sănătoase din cânepă (vara) și lână (iarna);
  • vom mânca săptămânal pâine,   semințe și ulei de cânepă pentru refacerea vitalității organismului nostru;
  • vom începe să ne schimbăm la înfățișare și caracter așa cum sărbătoarea religioasă de astăzi 6 august (Schimbarea la față) ne-o cere;

Multe felicitări de pe litoralul românesc, fostei mele masterande Leontina Prodan, pentru perseverență, tenacitate și credința în acest neam străvechi!

Avram Fițiu

Secretar General

Federația Națională de Agricultură Ecologică

Mai multe detalii despre tematica renașterii din cenușa uitării a satului românesc, puteți vedea pe publicația noastră  online http://www.romanianoastră.info

Cartea Savarea Fermei Țărănești se poate descărca gratuit de pe blogul meu: http://www.avramfitiu.ro/

 

 

Ziua Cânepii, eveniment de promovare a culturilor de plante tehnice

Cânepa românească, un drog țărănesc sau o nălucire pentru guvernanți?  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here