Caii și boii țăranilor, dușmani de moarte ai colectivizării comuniste!

0
3128
views
Sursă:bordeauxclasicwine.fr

O vizită făcută acum câteva zile la Memorialul Sighet (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței-http://www.memorialsighet.ro/ ) m-a cutremurat atât de tare încât încep astăzi o serie de articole legate de tematica expusă în acest muzeu al ororii umane și al rezistenței fizice și spirituale.

Vizitând celula rezistenței țărănești împotriva colectivizării agriculturii m-a frapat accentul pus pe cal și bou ca elemente fundamentale ale rezistenței țăranilor împotriva comunismului.

Pentru instalarea colectivizării în satul românesc comuniștii români și sovietici au întâlnit două obstacole majore care le blocau complet continuarea colectivizării:calul și boul. Cum ținta majoră a colectivizării comuniste era să să destructureze elita agricolă satului românesc i-au dat un nume de ocară și anume chiabur (https://ro.wikipedia.org/wiki/Chiabur).

Vorbim de o pătură țărănească mijlocie care deținea o suprafață de  peste 5 ha și mijloace de producție constând în cai, boi și batoze.

Cum colectivizarea și-a propus să destructureze sistemul organizațional individual al țărănimii au constatat că cea mai mare rezistență o aveau din partea țăranilor proprietari de aceste mijloace de producție care refuzau intrarea în CAP și care organizau rezistența țărănească mentală, fizică și armată împotriva colectivizării.

Acest refuz și rezistență se bazau pe independența financiară și politică pe care aceste două- specii i-o ofereau țăranului român.

Din cele 2 milioane de victime politice ale comunismului din România circa 29 % o reprezintă țăranii (circa 600 000 de țărani). Dacă astăzi țăranul român suferă profund datorită organizării sociale este din cauză că cei 600 000 de victime comuniste reprezentau elita clasei țărănești, iar o elită are nevoie de minim 100 de  ani pentru a se reface (4 generații sociologice de 23-25 de ani).

Văzând o astfel de rezistență acești nenorociți de comuniști români ai căror copii și nepoți conduc astăzi România au aruncat în închisori politice această elită țărănească.

Este meritul Anei Blandiana și al regretatului ei soț Romulus Rusan, întemeietorii acestui muzeu al memoriei ca formă de rezistență împotriva torturii și a dictaturii comuniste, de a-mi fi deschis ochii pe acest subiect dureros.

De ce a devenit dușman de moarte al comuniștilor țăranul proprietar de cai și boi?

 • calul și boul țăranului însemna independență financiară;
 • calul și boul țăranului însemna independență politică;
 • calul și boul țăranului însemna afirmarea unui statut social în satul românesc;
 • calul și boul țăranului însemna libertate de mișcare și acțiune;
 • calul și boul țăranului însemna o formă de mecanizare, element prin care comuniștii au instalat colectivizarea;
 • calul și boul țăranului însemna libertatea de gândire și conștiință;
 • calul și boul țăranului însemna afirmarea tradiției seculare;
 • calul și boul țăranului însemna raportul forțe față de țăranul leneș pe care comuniștii au construit colectivizarea;

Ce mai înseamnă astăzi calul și boul pentru țăranul român?

 • pentru țăranul de la munte reprezintă încă atributele prezentate mai sus;
 • pentru țăranul de la câmpie și deal (primii învinși de comunism) nu mai înseamnă mare lucru;

Ce însemnă astăzi calul pentru țăranul francez  în comparație cu cel român (https://www.bordeaux.com/fr/Bordeaux-Magazine/Journal/Education/Une-viticulture-qui-renoue-avec-la-nature)?

 • însemnă semnul social distinctiv pentru cei 8 mii de țărani viticulturi ecologici de la Bordeaux, care au înlocuit tractorul cu calul în ultimii 10 ani ca să poată dezvolta un vin de lux vândut în întreaga lume;
 • înseamnă un fenomen social în care mii de tineri țărani francezi merg la școală ca să învețe să lucreze cu el pentru a putea deveni proprietari de ferme ecologice;
 • înseamnă un însemn economic pentru zeci de mii de ferme ecologice agroturistice franceze;
 • însemnă obiect de lucru pentru sute de afaceri școlare ce învață țăranii să redescopere calul;
 • înseamnă un element de eficiență economică performant în comparație cu tractorul pentru mii de viticultori bordelezi ecologici și nu numai;

Avram Fițiu,

Secretar General

Federația Națională de Agricultură Ecologică

Cartea Savarea Fermei Țărănești se poate descărca gratuit de pe blogul meu: http://www.avramfitiu.ro/

Mai multe detalii despre tematica renașterii din cenușa uitării a satului românesc, puteți vedea pe publicația noastră  online http://www.romanianoastră.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here