Cadou aniversar pentru frații de peste Prut! Dacă și-ar certifica vinul ca produs de nișă, Basarabia ar putea deveni în 2018 capitala oenoturistică și agroculturală a Europei!

0
6492
views
Sursă.:dinbasarabia.ro

Tot românul a auzit de vinurile basarabene și mulți dintre noi le-am și gustat.

Deținând un patrimoniu viticol deosebit, Basarabia nu a construit până acum o strategie turistică de nișă ca să-și pună în valoare aceste perle oenologice. 

În articolul de față dedicat aniversării a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, vom prezenta succint aceste perle neșlefuite și vom arăta 8 tehnici de șlefuire, încât în 2018 frații basarabeni să aibă un motiv suplimentar de bucurie:

Ce perle viticole neșlefuite turistic, deține astăzi Basarabia (http://wineofmoldova.com/in-cele-mai-mari-galerii-subterane-din-lume-2-slider/) ?

 • Cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu peste 1,5 milioane de sticle, înscrisă în Cartea Guinness în 2005 este în Basarabia. Denumită „Colecția de Aur”, aceasta este stocată la o adîncime de peste 80 metri, în ”caze” de tip gotic, în galeriile subterane Mileștii Mici.
 • colectia de aur
 • Galeriile subterane Mileștii Mici: Galerii subterane în calcar, cu o lungime totală de peste 200 kilometri la o adâncime de până la 80 de metri. La suprafață complexul Mileștii Mici are o înfățișare în stilul vechilor cetăți feudale ale Moldove, iar beciurile grandioase cuprind 55 km de galerii în care se desfășoară procese tehnologice de producție și altele zeci în care se maturează vinul în butoaie și în sticle. În galerii se circulă cu mașina, bicicleta, pe străzile denumite ”Feteasca”, strada ”OIV”, sau pe jos, cu respectarea regulilor de circulație, se pot degusta vinuri în săli special amenajate pentru degustare.
 • Milesti
 • Orașul Subteran Cricova: Devenit emblemă a vinificației Moldovei, orașul vinicol subteran Cricova (combinat creat în 1952)  dispune de galerii ce se întind pe 70 km, cu străzi numite simbolic: Dionis, Feteasca, Cabernet-Sauvignon etc. Situate la 11 km de capitala Chișinău, subteranele din var natural, aflate la o adâncime de 35-80 m, găzduiesc 30 milioane litri de vin la o temperatură constantă de 12-14 ˚C și umiditatea de +97-98%. La Cricova se păstrează ”Vinoteca națională”, o colecție remarcabilă de vinuri legendare, atît locale, dar și străine (Moselle, Bourgogne, Bordeaux, Porto). Cel mai vechi vin al colecției, și unicul vin de acest tip din lume, este vinul ”Ierusalim de Paște”, produs într-un singur loc, în 1902. Cricova este declarată prin lege patrimoniu cultural-național.
 • Vinăria Purcari: dispune de beciuri construite la sfârșitul sec. XIX, în stil de conac, unde temperatura și umiditatea este constantă.
 • Pivnițele Brănești: la o adâncime de 60 metri, în crestele pietroase ale complexului turistic Orheiul Vechi, pivnițele se întind pe aprox.58 km.
 • Chateau Cojușna: dispune de galerii subterane în stil medieval, cu străduțe mici completate până la refuz de vinuri de colecție, în special vinuri licoroase, dar și cu vinuri aflate la maturare.
 • Chateau Vartely: o vinărie modernă, care însă are un beci de toată frumusețea, construit conform tradițiilor autohtone.
 • Beciul țărănesc traditional: Tradiția moldovenească spune că fiecare gospodar trebuie să aibă un beci, iar în el să îți păstreze vinul făcut de el. Fiind o națiune cu origini patriarhale, pentru moldoveni casa face parte din monumente de valoare general umană. Iar casa moldoveanului are două elemente esențiale: ”casa mare” – camera unde se primesc oaspeții și beciul, unde sunt păstrate merindele și vinul. Beciurile țăranilor sunt tradițional săpate la o adâncime de 5-7 metri, sub sau lângă casă.

Ce idee sub formă de cadou aș putea să-i fac Basarabiei astăzi 27 martie 2017 când fiul meu cel mic împlinește 10 ani? 

Ce ar trebui să facă Basarabia dacă și-ar propune să devină capitala eoenoturistică a Europei?

 • Să certifice viile în agricultură ecologică!
 • Să certifice vinul țărănesc ca produs local!
 • Să certifice vinul țărănesc ca produs tradițional!
 • Să certifice vinul țărănesc ca produs echitabil (etic)!
 • Să autorizeze în regim de primire turistică (camere libere/Zimer frei) măcar 10 000 de gospodării țărănești viticole!
 • Să organizeze un tur operator turistic național care să realizeze contracte de colaborare cu primii 10 tur operatori europeni!
 • Să organizeze evenimente oenoturistice  și agroculturale pentru bogații lumii!
 • Să oferteze cu vinuri certificate toate hotelurile de 5 stele din lume!

Avram Fițiu

Un  fost profesor de Oenologie,

Secretar General ,

Federația Națională de Agricultură Ecologică (F.N.A.E.)

http://www.avramfitiu.ro/

Mai multe detalii despre tematica renașterii din cenușa uitării a satului românesc, puteți vedea pe publicația noastră  online http://www.romanianoastră.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here