O studentă reînvie tradiția străveche de Dragobete! Patricia Marina Toma și satul ei natal Marin din Sălaj

0
41880
views
Sursă: Maria Toma

Oare satul românesc mai are puterea de a renaște din propria lui cenușă?

După 27 de ani de sărbători de import în care ne-a fost indusă percepția că tot ce este românesc trebuie aruncat la groapa istoriei, un sat din Sălaj face pariu cu istoria.

Vorbim de satul Marin din județul Sălaj în care voința unei tinere studente la U.B.B. Cluj Napoca Patricia Marina Toma reușește să catalizeze mari energii umane, tineri și vârstnici într-un efort de renaștere a identității unui sat românesc din zona dacilor liberi (și de prejudecăți).

Într-o suită de evenimente tradiționale lansate de Patricia Marina se înscrie și sărbătoarea de Dragobete organizată acum câteva zile în cinstea evenimentului de mâine 24 februarie.

Veți vedea un grup de tineri consăteni de vârsta ei, mulți plecați la oraș care i se alătură în acest efort de reconstrucție identitară.

Mai multe detalii despre evenimentele tradiționale (Ex. reconstituirea nunții bunicii sale după 75 de ani-http://www.cunoastelumea.ro/eveniment-extraordinar-reconstituirea-unei-nunti-traditionale-din-anul-1941-foto-si-videohabe, șezători etc..)  lansate de Patricia Marina, puteți vedea pe pagina de facebook a fiilor satului Marin, https://www.facebook.com/fiii.marinului/

Nu este nevoie decât de pasiune, muncă multă și profesionalism, ca satul românesc să se retrezească la viață.

Patricia Marina își propune încet încet să introducă un demers agroturistic de punere în valoare a satului ei natal, implicând  fete și femei în relansarea artizanatului tradițional, al gastronomiei de altădată.

Se pregătește pentru acțiune agroturistică, satul notoriu altădată prin 5 indicatori:

  • Campion al Transilvaniei la cantitatea de Țuică de Marin (peste 2 milioane de litri în 1989);
  • Campion al Transilvaniei  la numărul de bivoli (peste 750 de bivoli în 1989);
  • Campion al Transilvaniei la natalitate (peste 1450 de locuitori în 1989);
  • Campion al Transilvaniei la număr de studenți (27 în 1989);
  • Campion al Transilvaniei la număr de absolvenți de studii superioare (peste 65 astăzi);

Vă invităm să urmăriți acest experiment social în anii care vin, ca să vedeți că atunci când este dorință este și putință chiar și fără sprijinul statului.

Avram Fițiu, www.avramfitiu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here