„PARIUL EMIGRANTULUI” pierdut, nepăsarea primarilor din țară și distrugerea ultimei civilizații rurale vii din Europa!

0
4416
views
Sursă:www.stiridinbelgia.ro

Mediul rural din Romania mai are șansa ca, în anumite zone, precum Maramureșul Istoric, Bistrița Năsăud, Țara Oașului sau Bucovina, să dețină gospodării de o mare valoare arhitecturală. Din păcate, generațiile tinere din aceste zone se întrec în a elimina orice urmă de tradiție, demolând, vânzând sau arzând aceste construcții pe care le înlocuiesc cu orori așa-zise moderniste, la întoarcerea acasă din emigrație (vezi localitățile Certeze, Huta Certeze, Târșolt, Cămârzana din Țara Oașului).

Acolo unde aceste gospodării scapă de acțiunea demolatoare a identității proprii, acțiune datorată lipsei de educație a tinerei generații, noroc că mai există oameni ca Prințul Charles al Marii Britanii (localitatea Breb, județul Maramureș), care cumpără casele din lemn, le recondiționează și le introduce în circuit turistic. Ignoranța tinerilor întorși acasă în aceste zone, după periplul spaniol sau italian, distruge ultima urmă de identitate socio-culturală a acestor teritorii.

Marea responsabilitate pentru aceasta situație o poartă primarii din aceste comune, care eliberează autorizații de demolare și construcție în urma cărora rezultă o lume fără nume și prenume. În lumea vest europeană de astăzi, lume care a facut aceleași greșeli acum un jumătate de secol, astfel de comori ar fi păstrate cu sfințenie. Dar istoria ne învață că nu poți să prețuiești ceva foarte valoros decât atunci când l-ai pierdut, și astfel va trebui să așteptăm trecerea timpului ca să ne recăpătăm înțelepciunea. Într-o zonă ca Maramureșul istoric, o mică speranță mai rămâne atunci când vezi că circa 8-10 persoane, atașate de cultura tradițională, o pun în valoare prin dezvoltarea turismului rural (Stareța de la Mânăstirea Bârsana) sau exemplul de la Breb mai sus prezentat.

Romănia deține un potențial agroturistic impresionant. Circa 8 milioane de camere libere din 4 milioane de case țărănești, stau astăzi la țară nepuse în valoare din puncte de vedere agroturistic, lipsindu-le propietarilor cunoștiințele de bază legate de autorizarea acestora.

Sute de mii de case, tragedii arhitecturale din păcate, construite de emigranți în ani de trudă și umilințe de nedescris prin țări străine stau astăzi goale în țară nefiind utilizate agroturistic din lipsă de perspectivă economică.

Au nevoie urgentă de refațadalizare arhitecturală ca să ascundă kitsch-ul grotesc, punând în valoare agroturistică și agrolimentară aceste investiții realizate cu atâta dificultate.

O lume emigrantă dezamăgită de propia țară, dezorientată când revine acasă are nevoie de direcție.

Ce spuneți dragi emigranți?

Dacă vreți să vă puteți bucura de o viață tihnită la bătrănețe la întoarcerea acasă din pribegie, vă așteptăm la ȘCOALA ȚĂRĂNEASCĂ ca să câștigăm împreuna “PARIUL EMIGRANTULUI”!

Un “Pariu al Emigrantului” în care ne propunem să vă ajutăm să depășiți paradigma de “ANGAJAT” ca să puteți deveni propriul “STĂPÂN”!

Este un pariu cu viața!

Oare câți mai aveți curajul de a paria, voi care ați avut la plecare un mare curaj?

Oare câți veți câștiga “PARIUL EMIGRANTULUI”?

 

Avram FIȚIU,http://www.avramfitiu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here