Oierii transhumanți plecați din Carpați acum peste 2300 de ani și Soarele lui ALEXANDRU MACEDON!

0
10829
views
Sursă::stefan114blogspot.com

Săruna (Salonicul) din cântec, situată pe partea europeană a Drumului Mătăsii între Constantinopol și Veneția a fost și a rămas locul de întalnire anuală a urmasilor oierilor aromâni plecati în istorie de pe meleagurile noastre. In călătoriile mele din ultimii ani prin Balcani și Carpații Păduroși în căutarea sufletului românesc pierdut, am întâlnit peste tot simbolul aromânilor și anume Soarele tricolor (Roșu, Galben și Albastru) a lui Alexandru Macedon. Este prezent peste tot, de la nunți aromânești până în pensiuni agroturistice, de la stână la Bitolia, la munte în Veria sau Sâruna (Salonic) la mare.

Aceste neamuri de oieri transhumanți din Balcani (aromâni) precum si neamul oierilor vlahi din Carpații păduroși (Polonia Cehia, Slovacia) sunt depozitarele unui patrimoniu identitar nedescifrat astăzi de câtre istorici.

Ce resorturi intime sufletești îi imping pe acești oieri astăzi, oameni de regulă cu pregătire medie, ca să folosescă ca semn identitar sculpat pe branză în tipare de lemn, Soarele lui Alexandru, identic cu soarele de pe porțile maramureșene?

Ce lucruri necunoscute îi face să utilizeze acest simbol al lui Alexandru, pe toate documentele de promovare a brânzei?

De ce cântă in toate evenimentele tradiționale aceste melodii vechi în care Alexandru Macedon este actor principal?

Academia Română are răspunsuri?

Dar Academia Greacă, Sârba, Macedoneană, Croată, Sârbă, Maghiară, Italiană, Poloneză, Cehă, Slovacă ca să mă opresc doar la acestea?

Imagini pentru Soare alexandru macedon

De ce, peste tot în aceste țări, oierii sau urmașii lor folosesc limbajul oierilor din Carpații de astăzi, plecând de la cele 8oo de cuvinte în Carpații Păduroși la cele 5000 de cuvinte în Munții Pindului, limbaj în care Soarele lui  Alexandru este prezent?

Cine știe oare să-mi răspundă?

Avram FȚIU, http://www.avramfitiu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here