Politica educațională a bisericilor naționale europene: Cazul Bisericii Catolice Franceze (B.C.F.) versus cazul Bisericii Ortodoxe Române (B.O.R.)

0
1168
views

Într-un spaţiu rural în care enoriaşii bisericilor îmbătrânesc pe zi ce trece, scăzând văzând cu ochii numărul acestora în biserică, la nivel de conducere naţională a acestei biserici n-a existat o analiză serioasă vizând proiecţia acestei situaţii în 10-20 de ani. Fără o reformă radicală a funcţiilor bisericii, în care, pe lângă funcţia religioasă, să apară o funcţie socio-educațională bine articulată, bisericile din România se pregătesc încet pentru statutul de muzee, la fel ca în cazurile multor biserci din țările vest europene.

Un exemplu pozitiv de inițiativă educațională este cazul Arhiepiscopiei Timișoarei care susține financiar un proiect educațional al Asociaţiei Prologos și anume Şcoala Ortodoxă „Sf. Antim Ivireanul”. Cu siguranța că mai sunt și alte inițiative lăudabile ale bisericii naționale legate de educație, dar de aici până la un sistem educațional propriu mai este cale lungă.

Fără un sistem propriu de educație în 20-30 de ani, B.O.R. precum și celelalte biserici creștine își vor pierde o mare parte din enoriași din motive structurale fără să aibă mecanisme proprii de înlocuire a generațiilor de enoriași ce părăsesc pe cale naturală biserica.

Ori fără o puternică biserică națională, România nu poate opune o rezistență culturală semnificativă fenomenului islamic care este pe cale de a destructura Europa din punct de vedere identitar.

Cum din păcate, oamenii de cultură români nu au dovedit până astăzi că pot reprezenta un reazem serios în fața acestei teribile forțe culturale islamice la adresa viitorului creștin al Europei, ne mai rămâne doar speranța religioasă în cazul în care B.O.R. va înțelege aceste vremuri.

Pe vremuri l-am avut pe Antim Ivireanu alături de Constantin Brâncoveanu pentru a face față acestei provocări. Astăzi se pare că pericolul a fost înțeles doar de Mitropolitul Ioan Selejan al Banatului. Sper că în viitorul apropiat și ceilalți înalți prelați ai B.O.R. vor înțelege direcția în care merge lumea și vor reacționa pe cale de consecință cât de repede.

Cazul bisericii catolice franceze este elocvent pe această temă. Pentru a evita un fenomen de exod rural masiv în Franţa, Biserica Catolică şi-a construit, după cel de al doilea razboi mondial, o funcţie socio-economică-educaţională ţintită pe mediul rural. Astfel, astăzi, cea mai performantă agricultură a Europei (Franţa) dispune de o infrastructură educațională privată a bisericii, pentru formarea profesională a agricultorilor, în aşa numitele “Case Familiale Rurale”, un fel de licee agricole. Rolul statului a fost pur şi simplu ocupat aproape în întregime de biserică în ultimii 60 de ani. Iată câteva cifre referitoare la învățământul gestionat de Biserica Catolică din Franța ( Enseignement catholique actualités N° 347, février-mars 2012):

– 2.034.010 de elevi, din care 51.101 elevi în sistemul agricol;

– 135.450 de cadre didactice, din care 5000 de profesori și 5500 personal educațional, în sistemul agricol;

– 80.000 personal administrativ;

– 5 universități generaliste;

– 5 Institute Superioare Agricole;

-752 licee generale;

– 4769 școli generale;

– 1586 de colegii;

– 539 licee profesionale;

– 484 licee tehnice;

– 418 licee post bac (Bac +2; Bac+3);

195 licee agricole;

Avram Fițiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here